Annika Östberg

Annika Östberg satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, dömd för medverkan till två mord. I april 2009 flyttades hon till ett svenskt fängelse och 2011 blev hon frisläppt. Idag föreläser hon om hur det är möjligt att komma tillbaka trots ett mörkt förflutet.

Annika utstrålar en stark kämparglöd och kan titulera sig som sommarpratare, författare till två böcker, föreläsare och inspiratör. Hennes liv har dock präglats av felsteg och beslut som lett till förödande konsekvenser.

Hamnade fel tidigt i livet

När Annika var 11 år flyttade hon till USA och redan som 13-åring började hon med droger. Hon gick på gatan, rymde hemifrån och fastnade i drogmissbruk. Som tonåring blev hon gravid och födde sonen Sven. Hon hamnade i kriminella kretsar och begick flera brott. I takt med att hon föll djupare ner i missbruket blev även brotten grövre.

Den 30 april 1981 kulminerade det hela när Annika dömdes för medhjälp till två mord som begåtts av hennes dåvarande pojkvän. Paret häktades och blev placerade på death row, avdelningen för intagna som ska avrättas. Pojkvännen begick självmord i sin cell och Annika dömdes till livstid i amerikanskt fängelse.

Tiden i fängelset

Hon avtjänade 28 år av sitt fängelsestraff i Kalifornien i USA. Det var en tuff period med olika gäng i fängelset. Under denna tid dog även hennes son, endast 15 år gammal. 2009 överfördes hon till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige och 2011 blev hon frisläppt.

Annika idag

Idag har Annika lärt dig att det går att börja om på nytt, trots att hon begått fruktansvärda handlingar tidigare i livet. En fascinerande berättelse bevisar att det finns hopp om att komma tillbaka, även när du varit längst ned på botten. Oavsett vad som hänt i det förflutna finns det en väg framåt. Alla människor begår misstag och gör saker de ångrar. Annika är ett levande bevis på att det går att finna nytt hopp om du kan försonas med det förflutna.

En berättelse om ett extremt livsöde, livet efter nästan 30 år bakom lås och bom och vikten att försonas med det förflutna. Annika Östberg berättar om hur hon lyckades börja om på nytt.